Down to Earth – Keltek interjú

A Hardstyle Mag (hardstylemag.com) készített intrejút Keltekkel, melynek fordítását olvashatjátok:

A Psyko Punkz rajongóknak ez még mindig érzékeny téma. A korábban Psyko Punkz-tag Sven, mint tudjuk, úgy döntött, más utakon folytatja régi bűntársától, Wietse-től, miután utoljára felléptek a 2016-os Defqon.1-on. Különválásuk sok rajongót töltött el érzelmekkel, de mielőtt zsebkendőért nyúltok, hogy kiadjátok magatokból a melankolikus könnyeket, ugorjunk ahhoz a pillanathoz, mikor Sven, azaz Keltek, megérkezik hozzánk, hogy megválaszoljon pár kérdést, meséljen az új név alatti projektről, és persze néhány régebbi emlékről, mikor még Psyko Punk volt.

Öröm és megtiszteltetés, hogy itt vagy ma a Magnál, Sven! Hogy vagy mostanság?
Hasonlóképpen, és igazán jól, közönöm! Szörnyen lefoglal a zeneírás és az új brand felépítése. De mégis élvezem.   

Kezdtünk aggódni, hogy többé nem találkozunk veled, miután szétváltatok Wietse-vel. Nagy meglepetés és nagy megnyugvás is volt, hogy nem hagytál fel a zeneírással és visszatérsz ezzel a nagyon ígéretes számmal, a Down to Earthszel! Persze mindenki azt akarja tudni, mi történt a Defqon.1 óta. Egy időre visszavonultál?
Nem visszavonulásra, hanem visszatekintésre volt szükségem, jó volt, hogy lett időm gondolkodni és magamba nézni. Akkoriban sok minden járt a fejemben, sokat segített, hogy kitisztult. Nem hagytam fel a zenekészítéssel, az nem opció. Még ha más zenét is csinálok.

Értelmezhetjük úgy a visszatérésedet, mint személyes vágy és út, amit végig akarsz járni, vagy úgy érezted, vissza kell jönnöd?
Mindegyik, de csak azért nem jövök vissza, hogy legyen egy „visszatérés” vagy egy kijelentés. Tényleg egy út, amit végig akarok járni. Szeretem magam kiadni a zenémben és átérezni ennek a műfajnak az energiáját, ez nem csupán „háttérzene”. Hogy az emberek táncolnak és ugrálnak, része a tervnek, mikor hardstyle-t írok. Tehát ott kell lennem, az akció közepében.

Ez az én hajtóerőm, amikor zenén dolgozok.

Nem boncolgatom tovább annak részleteit, miért léptél ki a Psyko Punkzból, hiszen elmagyaráztad már a ‘Keltek – The Story’ videóban. Most a Keltek-féle filozófiára akarok fókuszálni, hogy mire számíthatunk a jövőbeni zenékben. Ki is Keltek?
Az nem lenne mókás, ha pontosan tudnám, mi lesz a jövőbeni számokkal, szeretek szabadon dönteni, milyen érzés vagy stílus legyen egy-egy zenében. De vannak dolgok, amikhez ragaszkodom, talán rövidesen az emberek is felismerik ezeket a célokat, vagy biteket és elemeket a zenémben, ami majd meghatározza számukra Kelteket.

A név maga a kelta szóból ered. Szeretek hallgatni vagy készíteni zenét, amelyre kicsit hat a kelta befolyás, de ez nem azt jelenti, hogy mindig ez van. Csak egy név és egy érzés, ami passzol hozzám.

 

A Scantraxxnél jelent meg az első zenéd, a Down to Earth, néhány napja. Egyszerűen elsöprőek az érzelmek benne!  A szakértők még hallhatják a Psyko Punkz másik 50%-nak kis hatását, főleg, ha a dallamot figyelik. Azon tűnődöm… Ebben a számban arról van szó, hogy visszatérsz erre a Földnek nevezett kis pontra. Ez egyfajta metafora arra, hogy hazatérsz, miután kiváltál a közösségből?
Ez már mély gondolat, de az igazi sztori kissé más, kissé mélyebb talán. De ha tényleg tudni akarjátok:

A dalszövegben magamhoz szólok. Egyszer legalább mind megkérdezzük magunktól: miért vagyunk itt? Van több is ennél? Benépesíthetjük a Marsot? Igazán el tudok veszni az ilyen dolgokban. Űrelméletekről gondolkozni és álmodozni szórakoztató. De mindig zsákutcához vezet. Egy ponton túl egyszerűen nincs elég tudásunk és forrásunk, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket. Vagy hogy meglássuk még az életben, legalábbis nem a mienkben. Sem azokéban a tudósokéban, akik próbálnak többet adni számunkra, de nem élik meg munkájuk eredményeit. Így azt mondom magamnak: elég az ábrándozásból és az időpocsékolásból! Fogadd el az életet és a valóságot, valószínűleg soha nem kapsz válaszokat, és sosem jutsz el más bolygóra a valódi életben. Nem élünk olyan hosszú ideig, hogy megtudjuk, mi van ott fent. Talán a gyerekeink. Amúgy sincs még egy, az otthonhoz fogható hely. Amit mi építettünk fel, a Föld. Térj vissza gondolatban a Földre!

Néhányan mindig arra kíváncsiak, egy-egy művész melyik oldal felé húz. Inkább a rawstyle? Inkább a euphoric? Ismerve a Psyko Punkz örökségét, nagyon meglepődnék, ha azt mondanád, pont egyensúlyozol a kettő között, hiszen mindig ellene voltál, hogy csak egy stílusban megragadj. Igazam van?
A zenének nem kellene ennyi felé szétválnia. A hardstyle, mint ezen stílusok „anyaneve”, elveszti az egységét. Euphoric, freestyle, 2010, party, raw, psy. mi jön még? Mikor azt mondom, hardstyle, ezek közül bármelyik lehet, akár egy kombináció, akár valami tök új, csak nézőpont kérdése. Amíg erőteljes és többször meg akarom hallgatni, addig okés. Én szeretek történetet vagy témát belevinni a számba. Nem bírom a totális raw gonoszságát, de a totális euphoric nyálasságát sem. Valahol ezek között akarok lenni.

Kijött az új zenéd. A “BassMode” már minden platformon elérhető, elégedett vagy az eddig eredménnyel és reakciókkal?
Igen, nagyon is. Általában eltart egy ideig mire megtelepszik, múlt héten felkerült a holland Viral top50 33. helyére. Fura, hogy csak én voltam akkor az egyetlen hardstyle művész a listán. Nem tudom, miért és hogyan történt, de örülök neki. Mindent összevetve, a fogadtatás remek! Azt is látod, hogy néhány embernek jobban bejön, mint a Down to Earth, vagy éppen fordítva. Jó kis partizene.

A Down To Earth mérhetetlen siker volt. Hetekig uralta a listákat a megjelenéstől kezdve, ami jelentős eredmény. Továbbá 100 000 streamnél jár a Spotify-on, ami elég lenyűgöző. Milyen érzés ez a siker?
Őrületes, sose gondoltam, hogy az első számom ekkora siker legyen, ráadásul ilyen sokáig. Mond valamit a képességemről, és kissé biztosabbá váltam a megjelentetéseket illetően, mivel az első kiadás előtt elég ideges voltam, mit gondolnak majd az emberek. Nagy siker, de egy szám még semmi. Tényleg örülök, de így kell folytatnom is.

Mivel a BassMode eléggé különbözik az első számtól, a “Down To Earth” -től, szeretnénk egy pillantást vetni a zenei irányzatodra és utadra. Zeneszakértőként elmondanád, mi lesz a fő irányvonal Keltekként? Hol van a te helyed a Hard Dance közösségében?
Sokszor megkapom ezt a kérdést. Szeretem a nagy és nehéz dallamokat, néha egy cseppnyi durva érzeIemmel és tökösséggel. Ilyennek kell lennie a hardstyle-nak, szerintem. Nem raw és nem euphoric.

Alig vártuk már a fellépésedet a 2017-es Summer Festivalon! A legelső szetted Keltek néven; milyen volt a közönség reakciója, hogy ment és legfőképpen, még többre vágysz ezekután?
Naná! A közönség őrületes volt! Először egyedül játszani kissé fura, de egy idő után megszoktam. Sokkal több kézimunka, mint duóként. Előadni és pörgetni egyszerre szünet nélkül. A show után ránéztem a poharamra, még egy sört sem ittam meg. Na, ez már szokatlan! Az biztos, hogy ezután még többre vágyom. Jó móka volt.

Nevezd meg a jelenlegi két kedvenc hardstyle zenédet! Milyen előadókra figyeljenek a hallgatók, a Kelteken kívül? 😊
Hardwell – Make The World Ours

Noisecontrollers – The spirit of hardstyle

Beszélnél röviden a jövőbeni terveidről? Megjelenések, fellépések, forró hírek, exkluzív titkok?

Jön pár fellépés, de 2018 lesz az igazán zúzós év. Sok új zene jön, sok kollab, a következő szám pedig a “Sniper”!

Nemrég posztoltál pár közös képet Joeyval, azaz Radical Redemptionnel. Meglepődnék, ha azt mondanád, csak meglátogattál egy barátot a stúdiójában! Mesélnél róla, mit főztetek ki ti ketten? 😊
Joeyval elég jól kijövünk, és amint megemlítettem, hogy szóló projekten dolgozom, úgy döntöttünk, együtt is csinálunk valamit, még ha első gondolatunk nem is egy kollab volt, tekintve, hogy mennyire más a zenénk. De végül egész szórakoztató látni, mi sül ki belőle. Csak jammelgetünk, sörözgetünk, őrült hangzásokat csinálunk és egymáshoz rakjuk ezeket. Nagyjából ezt láthattátok abban a rövidke videóban. Csak később lesz belőle végtermék, mikor ténylegesen összeraktuk, és együtt eldöntöttük, mi király és mi nem. Mindketten kiléptünk a komfortzónánkból, hogy középen találkozzunk. Kemény dallamú partizenévé változott. Durva alapokkal. Elég király. Valamikor a nyár végén jelenik meg.

Említetted a Keltek – The Story-ban, hogy bármelyik pillanatban készítenél kollabot Psyko Punkzszal. Kivel működnél még együtt?
A Psyko Punkzt leszámítva, egy kollab spontán alakul ki, egy beszélgetés folyamán. Ha beszélnék róla, kikkel szeretnék dolgozni, kissé elvenne a varázsából. És a hallgatóknak sem maradna meglepetés.

Térjünk vissza kicsit arra a tényre, hogy az első számod a Scantraxx gondozásában jelent meg. Miért nem a Dirty Workznél?
4-5 éve a Scantraxx iroda feletti stúdióban dolgozom. Lényegében történelmünk van. Amint megemlítettem a terveimet, még a megjelenés előtt, tettek egy ajánlatot a zene meghallgatása nélkül. Számomra ez elég ígéretesen hangzott. A Dirty Workz fontos szerepet töltött be az előző karrieremben, és a mai napig helyük van a szívemben. De egyszerűen így alakult.

Nagyon köszönjük az idődet, Sven, óriási öröm, hogy itt voltál ma! A Mag teljes csapata a legjobbakat kívánja Kelteknek, és alig várjuk a jövőbeni zenéket!
Kösz srácok!

Ha tetszett, oszd meg a hírt vagy like-old!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.