All about the music – Toneshifterz interjú

Az Alive at Night (alive-at-night.com) Toneshifterz interjújának fordítását olvashatjátok az alábbiakban:

Minden a zenéről szól: TONESHIFTERZ beszél a PSYTRANCE-ről, a hollandiába költözésről és még sok másról!

Sydneyből, Ausztráliából származik ez a régóta köztünk lévő, zenei úttörő, aki kiállta az idő próbáját ebben a nagyon hullámzó hardstyle közösségben. 2009-es első megjelenése óta, Elie Abwi, aka Toneshifterz, neve elég bejáratott lett a Hard Dance fanok körében világszerte.

A hibátlan, fantasztikus reverse bassline-okról és az elképesztő dallamairól híres Toneshifterz egy sor klassz zenét adott ki tavaly, beleértve a “Let Go” -t Outbreakkel, az ausztrál Defqon.1 himnuszát, a “Dragonblood” -ot Code Blackkel és Audiofreq-kel, mostanság pedig a “Stand Together” -t Cayo közreműködésével. 

Nemrég visszatelepült a hardstyle központjába, Hollandiába, és készen áll, hogy meghódítsa a közösséget. Félrevontuk Toneshifterzt, hogy beszélgessünk vele sikerről, nehézségről és – a mostanában psy-inspirálta- művészetéről.

– Helló, Elie, kösz az intejúért és üdv az AAN-on! Először is, mesélnél az olvasóknak röviden, milyen volt a 2016-os éved?

Sziasztok! Nagyon szívesen, sőt, számomra öröm! Úgy érzem, eddig 2016 volt a legjobb évem; több mérföldkövet elértem, mint valaha, és ezalatt végig csodás producerekkel és DJ-kel dolgoztam együtt. Nagyon sűrű év volt, befejeztem a második egyetemet is üzleti és pénzügyi szakon, 3 év alatt.

Egy év szervezés után, 2016 januárjában megházasodtam. És ha a tanulmányokkal együtt ez nem lett volna elég, zenét írtam a Toneshifterz Projecthez, és a Defqon.1 Festival himnuszát a spanokkal, Code Blackkel és Audiofreq-kel (a karrierem csúcsa volt utolsó fellépőként a nagyszínpadon). Néhány más művésszel is írtunk zenéket (a hardstyle-on belül és kívül is), végigturnéztam Ausztráliát és Európát. Kicsit kemény volt az év, de nem csinálnám másképp!

– 2017-be lépve van bármilyen karrier célod vagy személyes fogadalmad?

Most arra fókuszálok, hogy egészségesen egyek és foglalkozzak magammal, mind fizikálisan, mind mentálisan, hogy aztán sikeresen elérjem céljaimat a karrieremben és az életben.

– Történt egy nagy dolog nemrégiben, Hollandiába költöztél. Eddig milyen?

Igen! Hogy őszinte legyek, remekül megy. Szeretek Hollandiában lenni, a hardstyle hazájában. Jelenleg egy kisvárosban élek, Tilburgban, a közösség nagyon kedves, nagyon zöld és teljesen más Ausztráliához képest. Az időjárás nem a legjobb, de próbálom elfogadni az esőt és a hideget: szerintem így tanulom meg igazán értékelni az otthoni időjárást, sokkal jobban, mint eddig.

Személy szerint remek, hogy ismét a holland közösséghez tartozhatok; szerintem Hollandiában kell lenned, ha a hardstyle-ról van szó, és egy ilyen versenyszférában mindig előre kell gondolkoznod, hogy megalkosd a következő remek dolgot. Holland földön igazán könnyű alkotni (legalábbis nekem és a csapatomnak).

– Melyek voltak a legnagyobb nehézségek, amik a költözéskor adódtak?

Az igazat megvallva, a legnagyobb nehézség az volt, hogy tudassam az európai reklám-és rendezvényszervezőkkel, hogy visszatértem, ismét Hollandiában élek. Az emberek megszokták, hogy Ausztráliában vagyok, de biztos egyszerűbb lesz a következő pár hónapban, mikor beindul minden.

– Számodra mi a jelentősége, hogy Hollandiában élsz, vagy legalább Európában, ha művészként nézzük?

Egyszerűbb előállni koncepciókkal, profikkal dolgozni és úgy általában ahogy a dolgok történnek.  A közösség várja a következő új ötletet, ami majd szenzációssá teszi a következő fesztivált vagy fellépést, szerintem így könnyű együtt dolgozni, nem csak más művészekkel, de cégekkel és rendezvényszervezőkkel is, és megismerteted magad.

Tök jó, hogy meg tudsz szervezni egy megbeszélést, vagy egy gyors kávét, hogy bemutasd a legújabb zenét, ötletet vagy márkát ezeknek a cégeknek. A világ szeme Hollandiát figyeli: az itteni trendeket, keresi mi a menő, és követi azt.

– Te is a Hollandiában élő ausztrálok mini- gyülekezetéhez tartozol, Code Blackkel, Outbreakkel, Audiofreq-kel és Delete-tel együtt. Gyakran lógtok együtt király BBQ partikat csapva?

Haha, igen! Egy csapat kenguru vagyunk, gyakran nyomunk ausztrál szlenget, mer’ annyira hiányzik az otthonunk, de megéri az áldozat! De igen, lógunk együtt; Corey és én találkozunk a legtöbbet, mert egy épületben dolgozunk, együtt Brennan Hearttal, és 5 percre lakunk egymástól. Outbreakkel és Audiofreq-kel is szoktunk lógni; mind tartottunk masszív BBQ partikat régen, kellene mostanában is, akár a hóban is! Delete-tel nem találkozok gyakran, azt hiszem, vele is kéne BBQ-ni, haha!

– Úgy érezted, visszaveti a karriered, hogy Ausztráliában élsz? Vagy úgy gondoltad, európai művészekkel keményebben dolgozol?

Nem, egyáltalán nem vetette vissza a karrieremet, sőt, akkor fejlődött a legjobban, mikor ott éltem. De számos más tényező megnehezíti az Ausztráliában élést. Első és legfontosabb: a távolság. Mindentől messze vagyunk a világon, a 24 órás repülőutak Európába elég frusztrálók és nagyon költségesek a szervezőknek is, ezért nehéz volt turnékat szervezni. Az Ausztráliában élés miatt a népszerűségem ott gyorsan nőtt, mert jobban ismerték az arcomat. Tehát extra mérföldeket kellett megtennem, hogy kommunikálhassak az emberekkel, akikkel együtt dolgozok itt, Hollandiában. Most, hogy áttettem a székhelyem, sokkal könnyebb.

– Nemrég jelent meg a “Stand Together”, Cayo közreműködésével, elég jól teljesített. Mondj valamit erről a trackről, hogy illeszkedik bele az új zenei irányodba?

Én írtam, beleértve a gitárt és a hangszerelést, de úgy éreztem, hogy még kellene bele egy kevés rock-szerű, de nem túlságosan popos hangzás. Találkoztam az énekes/zeneíró Cayóval, aki szörnyen tehetséges és tökéletesen passzolt a számhoz. Nagyon örülök, ami lett a “Stand Together” -ből, kissé sötétebb hangzású, dallamos vokállal, ami annyira jó!

Idén nem feltétlenül ez a szám jellemzi az irányzatomat, bár akad pár másik hasonló stílusú zeném. Mindig olyan művész voltam, aki stílusok variációiból és széles skálájából táplálkozik, de hozzátéve a Toneshifterz-jellegzetességet.

 Nemrég kerültél bele ebbe a psy-style hype-ba. Mit gondolsz erről a felbukkanó hangzásról? Mesélnél róla nekünk, hogy találkoztál vele?

A szám óta óriási a lendület, sok DJ kéri, hogy beépíthesse a szettjeibe. Valahányszor játszom ezt a számot, a reakciók csodálatosak, az emberek teljesen megőrülnek rá. Mindig készen állok a változtatni, valami frissebbre, az élet új behatásaira, és szerintem fontos, ezen változások és trendek előterében lenni.

Ezzel a számmal nem csupán egy standard psytrance kicket és bassline-t akartam, hanem ténylegesen elölről kezdve, hardstyle-hangzással megcsinálni, hogy a psytrance-t is képviselje, de alapvetően hardstyle legyen.  Átírtam a kickeket és a bassline-t, mintha hardstyle lenne, nem pedig psytrance. Nagyon izgatott voltam, hogy hat majd a közösségre, és elterjed-e, mint új hangzás.

– A psy trance és a hardstyle összeolvasztása mellett más jellemződ is megtalálható, a király reverse bassline-ok.

Haha, igen. A reverse bassline-ok mindig jók, és szerintem újra divatba jöttek; bár a probléma az, hogy az emberek ugyanazokat a régi formulákat és ötleteket használják, amiket azelőtt is. Mindazonáltal jön pár zeném idén ilyen kövér reverse bassline-okkal, szóval figyeljetek!

– Hosszú karrier áll mögötted, sok mérföldkővel és nehézséggel. Mesélnél néhány nagyobb akadályról, amivel szembenéztél?  

Őszintén szólva, a legnagyobb akadályt az egészségem jelentette. 2012-ben beteg lettem és visszaköltöztem Ausztráliába, elvesztettem az önbizalmam, és mindent, amit a karrieremről gondoltam. Mentálisan túl tudtam lépni ezen, és szerencsére a karrierem jól haladt, míg Ausztráliában laktam, betegen, állandóan tanulva, zenét írva és turnézgatva.

Hihetetlenül kemény volt, hogy majdnem 3 év kellett, hogy egészségileg jól legyek, ami miatt visszaköltöztem Ausztráliába 2012-ben, de most már legyőztem, erősebb vagyok, mint valaha, és készen állok, hogy úgy folytassam a közösségben, ahogy azelőtt sosem!

– Az egyik „panasz” a dallamos hardstyle miatt, hogy ismétlődő formulát követ és a vokálok túl nyöszörgősek. Mint a hangzás egyik képviselője, mi a véleményed erről?

Egyet kell értenem. Elég ismétlődővé vált és a minőség ezen a téren (és a raw terén is) megdöbbentő. Király, amikor évente van pár ilyen típusú zene, én magam is készítek, de próbálom különböző módon megcsinálni, hogy mindegyik egyedi legyen.

Az egész közösség elmozdul, kezd visszatérni ahhoz a hangzáshoz, ami 2010-2012 között volt hatással a hardstyle-ra, de teljesen új érzésekkel és hozzáállással. Mindig remek dolog, ha megmozdul egy zenei közösség, ha ez változásról és újításról szól.

– Mivel tartod frissen és újítóan a produkciókat?

Haha, néha nehéz ezt tartani, de személy szerint nekem sok újításom akad itt-ott, próbálom alkalmazni is, ha tudom. Továbbá szívesen hallgatok különböző stílusú zenéket, hiszen alapvetően minden remix, mindenkit mindenhonnan ér befolyás. Például nagyban hatott rám a szláv zene egy időben; imádom a népzenei stílusukat, és az egyik legnagyobb zenémet, az “Empire Of The Sun” -t is ez inspirálta. Emellett rengeteg más forrásból érkeznek a hatások, tánczenékből, klasszikusokból, TV műsorokból és filmekből.

– Ha összehasonlítjuk a jelenlegi munkádat régebbiekkel, mely részeken fejlődtél a legtöbbet az évek során?

100%-ban a zenei hangzás terén. Persze a hardstyle-ban, művészként felnőve, fejlődik a hangzásod, amint elkezded tökéletesíteni. Más dolog megérteni, mi működik és mi nem, zeneileg és a tánctéren.

– Mielőtt befejeznénk az interjút, mi várható Toneshifterz-fronton?

2014-ben elkezdtem egy albumot, amit el kellett halasztanom amiatt, hogy egyszerűen túl sok minden volt, hogy be tudjam fejezni, szóval ez az album ismét terítéken lehet, most, hogy több időm van erre koncentrálni. Rengeteg meg nem jelent zenét halmoztam fel a meghajtóimon, melyeket a rajongók és az előadók is nagyon várnak, úgyhogy meglátjuk, mi sül ki belőle idén!

– Végezetül Elie, mit reggeliztél ma?

Nagy ausztrál reggelit: fűszeres zöldségkrém pirítóson, szalonna, tojás, gomba, pestós spárga és parmezán, hozzá egy csésze eper-golgotavirág-gyümölcs dzsúszt.

Micsoda rohadt király reggeli! Meg kell látogatnunk Elie-t egy ilyen autentikus ausztrál reggeliért. Nagy köszönet Toneshifterznek az interjúért! Örömmel halljuk, hogy visszatért a fedélzetre és készen áll leigázni a közösséget 2017-ben. Továbbá alig várjuk, hogy hallhassuk az új zenéket, beleértve a psytrance-inspirálta zúzós zene teljes verizóját!

 

KÖVESSÉTEK TONESHIFTERZT

FACEBOOK  |  SOUNDCLOUD  |  TWITTER

 

 

Ha tetszett, oszd meg a hírt vagy like-old!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..